Koekjes van quinoa & bloemkool

 

Quinoa, het wordt steeds meer gegeten maar wat is het nou eigenlijk?                     20130423_quinoa_flickr

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Het natuurlijke product behoort tot de zogenaamde ‘superfoods’ en raakt steeds meer in trek in de Europese samenleving. Dit komt o.a. door het feit dat steeds meer mensen last hebben van een glutenallergie. Quinoa bevat geen gluten. Dat maakt het een goed alternatief voor mensen met een glutenallergie. Om zo gezond mogelijk te eten, voegen steeds meer mensen quinoa toe aan hun recepten.

Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen, koper en magnesium. Ook bevat quinoa vezels, vitamines B, vitamine E en ijzer.

Om goed te kunnen functioneren heeft het menselijk lichaam voedingsstoffen nodig. Omdat vele stoffen niet door het lichaam worden aangemaakt, zullen deze uit voeding gehaald moeten worden. Quinoa bevat voedingsstoffen die je lichaam kan gebruiken. De eiwitten en vezels in quinoa kunnen een positieve werking hebben voor mensen die willen afvallen. Zowel de eiwitten als vezels, geven namelijk snel een “vol” gevoel.

Quinoa staat in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten.

Op mijn speurtocht naar een quinoa recept op internet, want wees eerlijk er is heel veel te vinden op het net, kwam ik dit leuke quinoa recept tegen van Jamie Oliver:

Recept Afdrukken
Koekjes van quinoa & bloemkool
Zien ze er niet geweldig uit, deze quinoakoekjes met bloemkool? Van de bloemkool maak je een kruimelig mengsel, dat je mengt met gekookte quinoa en waar je vervolgens koekjes van bakt. Lekker als borrelhap of als bijgerecht en hardstikke gezond!
Instructies
  1. Doe de quinoa met 500 ml water en zout in een middelgrote pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zacht koken tot de kleine staartjes van de quinoazaadjes zichtbaar zijn. Giet overtollig water af en zet weg om af te laten koelen.
  2. Doe de bloemkool in een keukenmachine en mix tot de inhoud op rijstkorrels lijkt. Schep in een kom, samen met de quinoa en de andere ingrediënten. Meng alles goed. Zet 30 minuten in de koelkast om harder te laten worden.
  3. Vorm met je handen 12 koekjes van het mengsel. Verwarm de kokosolie of olijfolie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg er 4 koekjes tegelijk in en bak ze 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. Keer voorzichtig om en bak de andere kant 2-3 minuten. Bak zo alle koekjes. Laat uitlekken op keukenpapier. Dien warm of koud op.

Zodra ik boodschappen ga doen zal ik zeker een bloemkool meenemen om dit quinoa recept te proberen. Het ziet er erg lekker uit en ik ben gek op koekjes.

De quinoa en havervlokken kun je bestellen in onze shop gezondenotenkopen.nl

Dit quinoa recept is te vinden op www.jamiemagazine.nl

Gezonde groet,

Susan

 www.gezondenotenkopen.nl    www.gezondechocolakopen.nl    www.gezondetheekopen.nl 

Koekjes van quinoa & bloemkool

Recept Afdrukken
Koekjes van quinoa & bloemkool
Zien ze er niet geweldig uit, deze quinoakoekjes met bloemkool? Van de bloemkool maak je een kruimelig mengsel, dat je mengt met gekookte quinoa en waar je vervolgens koekjes van bakt. Lekker als borrelhap of als bijgerecht en hardstikke gezond!
Instructies
  1. Doe de quinoa met 500 ml water en zout in een middelgrote pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zacht koken tot de kleine staartjes van de quinoazaadjes zichtbaar zijn. Giet overtollig water af en zet weg om af te laten koelen.
  2. Doe de bloemkool in een keukenmachine en mix tot de inhoud op rijstkorrels lijkt. Schep in een kom, samen met de quinoa en de andere ingrediënten. Meng alles goed. Zet 30 minuten in de koelkast om harder te laten worden.
  3. Vorm met je handen 12 koekjes van het mengsel. Verwarm de kokosolie of olijfolie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg er 4 koekjes tegelijk in en bak ze 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. Keer voorzichtig om en bak de andere kant 2-3 minuten. Bak zo alle koekjes. Laat uitlekken op keukenpapier. Dien warm of koud op.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *