hartige banketletter

Hartige banketletter met pure ingrediënten

Hartige banketletter

Een blog en recept van stal gehaald en hij mag nog steeds, deze heerlijk hartige banketletter. Lees snel hoe je hem maakt.

Ik wilde een aantal jaren een beetje de blits maken toen we werden uitgenodigd om bij mijn schoonzus sinterklaas te vieren samen met haar familie en mijn schoonouders. Ze vroeg ons om iets te maken voor het avondeten met als thema: Sinterklaas. Leuk, gaan we doen….! Maarja om nou iets met pepernoten te maken kan natuurlijk niet met mijn werkzame verleden als chefkok zijnde. Dus het moest verrassender. En zo is het onderstaande recept ontstaan van een hartige banketletter. Ik heb het recept met de jaren mee laten gaan en ondertussen zijn er een paar ingrediënten verdwenen en weer andere aan toegevoegd. Je kan ook 1 of 2 ingrediënten uit dit recept laten als je die niet lekker vindt. Gebruik wel de kaneel in dit recept, dat maakt het juist een beetje anders dan anders.

 

Recept Afdrukken
Hartige banket letter.
Een lekkere en verrassende variant voor het Sinterklaas diner.
Hartige banket letter.
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hartige banket letter.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 160℃.

2. Doe de olie in de koekenpan en voeg de gesneden kipfilet toe. Bak de kipfiletblokjes om en om. (foto 1)

3. Voeg de gesneden witte en rode ui, alle paprika, zoete aardappel en de pompoenblokjes toe.

4. Als alle ingrediënten gaar zijn, na ongeveer 6 minuten, voeg dan de gesneden prei toe.

5. De kruiden/specerijen mogen nu toegevoegd (kaneel, knoflook, tijm).

6. Bewaar 6 hele walnoten. Breek de andere walnoten en voeg ze bij de groentes.

7. Schep nu alles goed door. Proef nu een beetje. Vind je dat er nog wat smaak kan worden toegevoegd dan doe je dat.

8. Laat de groentes nu afkoelen. (foto 2.) Doe je dit niet en leg je de warme groente op het bladerdeeg, dan “smelt” het bladerdeeg en gaat het stuk.

9. Leg 10 plakjes bladerdeeg op elkaar zonder het papiertje ertussen.

10. Bestuif de werkbank met speltbloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 3 mm. dik. (foto 3.)

11. Verdeel de groente over de lengte in het midden van het bladerdeeg. (foto 4.)

12. Strijk de bovenkant van het bladerdeeg in met een beetje water. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg blijft plakken als je het oprolt.

13. Rol het deeg over de groente een beetje strak op. Zorg ervoor dat het deeg niet teveel over elkaar heen valt maar wel dat het dicht is. Snij het overtollig bladerdeeg af. (foto 5.)

14. Leg nu de “letter” op een bakplaat bekleedt met bakpapier. (foto 6.)

15. Gebruik alleen het eigeel om de letter te bestrijken.

16. Verdeel de overige walnoten op de letter. (foto 7.)

17. Doe de hartige banketletter 15 minuten in de oven.

18. Zet na 15 minuten de oven op 180℃ en bak de letter nog 15 minuten. (foto 8 & 9.)

Alvast een fijne Sinterklaas avond met een gezonde hartige letter!!

De walnoten kun je natuurlijk op www.foodisgood.nl bestellen door hier te klikken.

Susan.