Gebrande of ongebrande noten

Wat moet je nu kiezen bij het eten en kopen van je noten? We zetten alles voor je op een rij om zo wat orde te scheppen in die berg noten. Hieronder vind je de diverse manieren van verwerken, de smaakbeleving en wat korte adviezen om je keuze te vereenvoudigen.

Rauwe noten, branden, roosteren, blancheren, roken.
Rauwe noten, of ongebrande noten zijn op diverse manieren te bewerken.

  • Het branden van noten is de meeste bekende en kun je wekelijks op bijvoorbeeld de markt zien gebeuren. Hierbij worden noten gefrituurd in olie. Het resultaat is gebrande noten.
  • Het roosteren van noten kun je prima zelf doen. Noten worden kort verhit in de oven tot maximaal 170 graden.
  • Het blancheren van noten heeft als doel dat de bruine vlies van bijvoorbeeld de amandelen of hazelnoten los laat. Daarmee krijg je mooie blanke noten. Ideaal voor door het gebak. Het blancheren gebeurt vaak niet bij de importeur in Nederland maar al eerder in de keten.
  • Het roken van noten heeft als doel een heerlijke rooksmaak toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld bij amandelen. Let er echter op dat de rooksmaak vaak verkregen wordt door het toevoegen van rookaroma’s en niets met roken te maken heeft. Omdat deze aroma’s vaak e-nummers bevatten zul je ze niet in onze webshop vinden.

Smaakbeleving
Elke bewerking levert een eigen textuur en smaak op. Gecombineerd zorgen ze beide voor de smaakbeleving.

  • Rauwe noten verschillen in smaak en textuur. Amandelen, hazelnoten en paranoten bijvoorbeeld zijn lekker hard en smaakvol om zo te eten. Ben je geen ongebrande noten gewend dan zullen cashewnoten wat zacht en smakeloos op je over komen. Rauwe noten hebben de echte smaak van noten. Door goed te kauwen komen echte smaken naar voren.
  • Gebrande noten zijn allemaal knapperig, wat vetter en soms ook gezouten. Koop je wel eens nootjes op de markt of in de supermarkt dan is de kans groot dat het gebrande noten zijn. Omdat veel noten in de supermarkt gebrand zijn, zijn consumenten gewend aan de smaak van gebrande noten en moeten ze wennen aan de smaak en textuur van ongebrande noten.
  • Het roosteren van noten zorgt voor een knapperige noot. Smaken worden krachtiger en de structuur wat harder. Heerlijk door gerechten of als notenpasta. Doordat het niet wordt gebrand in vet blijft dit een gezonde keuze.
  • Blancheren van noten doet nauwelijks iets met de smaak en beleving. Je zou kunnen stellen dat de buitenkant iets harder wordt en de smaak iets minder bitter omdat het vlies eraf is.

Advies
Wat moet je nu eten als het om noten gaat? Ons advies is ongebrande noten omdat dit de beste voeding is en de meeste gezonde voedingsstoffen nog bevat. Ben je geen ongebrande noten gewend begin dan eens met amandelen en walnoten.
Wil je iets voor elke dag, dan is de ongebrande notenmix ideaal om mee te nemen naar je werk. Veel variatie in smaak en structuur.
Het roosteren kun je prima zelf. Probeer dit eens wanneer je noten verwerkt in een gerecht. Je kunt dit prima doen met cashewnoten. Daarmee worden ze knapperig in plaats van zacht.
Krijg je een keer visite of je wilt een lekkere knabbel voor op de bank ’s avonds, dan kun je gebrande noten nemen. Let op dat deze een stuk vetter zijn. Met mate, is altijd op z’n plaats, zeker in het geval van gebrande noten.

Ben je nieuw in onze shop en weet je niet zo goed wat je moet nemen? Probeer dan eens walnoten en amandelen om mee te beginnen als rauwe noten. Van elke 15 zakken die bij ons de deur uit gaan is er slechts 1 met gebrande noten. Mensen die een bewuste keuze maken voor noten kiezen dus vaak voor ongebrande noten.

Eet smakelijk.