Chchukululu doosje rauwe cacaonibs 100% Cacao.

Nieuw in ons assortiment:

chchukululu nibs kopieChchukululu doosje rauwe cacaonibs 100% Cacao.

Naast de Chchukululu doosje rauwe cacaobonen 100% cacao en de chchukululu chocoladereep 100% cacao kun je nu ook de cacaobibs van chchukululu bestellen.

Chchukululu doosje rauwe cacaonibs 100% Cacao.

100 gram cacaonibs van pure, biologisch geteelde rauwe cacaobonen van heldere, traceerbare herkomst. Niet zo maar niks, maar met een super mooi en eerlijk verhaal.

Deze cacaonibs zijn gepelde rauwe cacaobonen die grof gemalen zijn. Dat gebeurt in een wan-machine. De boon wordt gekraakt en met lucht worden de vliesjes (het kaf) weggeblazen/afgezogen.

Ecuador levert de mooiste, meest verfijnde cacaobonen ter wereld. Haar nationale trots is de arriba – ook wel nacional. Sommigen zeggen dat Rancho Grande daarvan weer de beste bonen levert.

Rauwe cacaobonen bevatten al het goede van de cacao. Bij het fermenteren is de temperatuur niet boven de 50 graden geweest. De bonen van Rancho Grande zijn ongecertificeerd biologisch. Eko-certificering is voor deze boeren te duur èn onnodig, want hun bonen vinden gretig aftrek.

Over arriba

Rancho Grande – aan het einde van de 19e eeuw een Zwitserse reiziger genaamd Carl August Goldsselman langs de Guayas rivier liep en kruiers bezig zag met het verladen van grote zakken cacaobonen. Hij vroeg hen waar deze producten vandaan kwamen en één van hen antwoordde: “De arribba” (van bovenaan de rivier). Eigenlijk bedoelde ze dat ze stroomafwaarts over de Guayas rivier kwamen varen van plaatsjes als Baba of Vinces in de provincie Los Rios  naar de haven van Guayaqil om de cacao daarna naar verre landen te verschepen. Sindsdien is de naam Arriba synoniem voor de beste Ecuadoriaanse cacao. Van de totale wereldproductie aan cacao wordt slechts 5% als hoge kwaliteit en mooi van smaak beschouwd.

cacaobomenbos100 jaar oud cacaobomenbos

De cacaobonen worden gefermenteerd in kisten met blad ertussen. De temperatuur mag niet te hoog oplopen. Afhankelijk van de weersomstandigheden en andere factoren moeten de bonen soms na een dag worden omgezet. Te vroeg is niet goed, te laat is niet goed. Het vereist het oog van de vakman of -vrouw in dit geval.

Chchukululu is het resultaat van een prachtig project, in 2002-2004 geïnitieerd door Lourdes Delgado. Boeren hebben plantmateriaal gekregen, gereedschappen, waar nodig zijn bronnen geslagen en wordt aan medische zorg gedaan. De cacao die ze produceren wordt tegen een fraaie prijs door de organisatie gekocht en dat is Chchukululu. Winsten vloeien vervolgens via investeringen weer terug naar de boeren.

Hoe te gebruiken: 

Cacaonibs kun je in een bakje doen en er van snoepen. Maar meest worden ze gebruikt in  de keuken. Subtiel in gerechten als chili con o sin carne en zo veel meer. Het geeft diepgang aan sauzen en gerechten, zonder dat u cacao of chocolade proeft. (Doe eens wat door de spaghettisaus en merk het verschil.) Ook lekker om aan koekjes en taarten toe te voegen die je zelf bakt. Ook lekker om de cacaonibs samen met muesli in je yoghurt te eten.

Het was je natuurlijk al duidelijk dat je ze via gezondenotenkopen.nl kunt bestellen.

Gezonde groet,
Food is Good